Международна нагрда „Снежана Янева“ на Калифорнийския държавен университет 2024 година

There is no translation available.

В навечерието на празника на Св. Св. Кирил и Методий и Деня на българските библиотекари в Калифорнийския държавен университет беше връчена Международната награда „Снежана Янева“. Тази година бяха удостоени двама студенти: Джон Алтез и Кира Брайд за изследванията им в областта на работата на ООН за устойчиво развитие и значението на поведението на всеки човек за климатичните промени. Тържествената церемония се проведе в най-новата библиотека на университета, където младите изследователи са получили достъп  до всички необходими източници от цял свят и провели изследванията си.

Академичната общност прие предложението на Фондация „Снежана Янева“ обявяването на наградата да се свърже и с 11 май,  празника на братята Кирил и Методий и на библиотекарите в България. Така тържеството включи отбелязване на книжовното дело на Св. Св. Кирил и Методий, неговото национално и световно значение. Беше споделена информация и за постиженията на българските библиотеки в демократизацията и модернизацията на библиотечното дело в България.

Комитетът по награждаването запозна присъстващите учени и студенти и с делото и приноса на Снежана Янева за развитието на библиотеките и прибави към колекцията на библиотеката материали за нея поместени в ББИА Онлайн и статия на доц. д-р Казански публикувана в Издание на УниБИТ. 

Така името на Снежана Янева продължава да утвърждава престижа на българските библиотеки и да вдъхновява.

CSU New Library

Вълнуващо честване за Снежана Янева в РБ Хасково

There is no translation available.

На 8-ми март тази година домакин на честването за Снежана Янева беше  РБ „Христо Смирненски“ в Хасково. Свързваме рожденния и ден 8-ми март с признателност към делото и, със спомени за добрия и ерудиран човек с възрожденски дух, който беше направил библиотеките своя мисия.

Възпоменателни адреси бяха отправени от Зам. председателя на Министерския съвет и Министър на външните работи Мария Габриел и от Министъра на културата Кръстю Кръстев. Спомени споделиха зам. министрите на културата Амелия Гешева и Виктор Стоянов, и бившата директорка на библиотеката Тонка Койчева.

Беше показан и кратък филм за делото на Снежана Янева, в който говорят нейни съратници и колеги. Библиотеката показа на многобройните гости на тържеството от всички поколения и изложбата за делото на Снежана Янева „Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце“, изработена от РБ Велико Търново, 

Фондацията на нейно име присъди тази година две награди „Снежана Янева“ на библиотеки достойни продължители на делото на Снежана Янева – регионалните библиотеки в Ловеч и в Пазарджик. Благодарим на всички библиотеки и библиотекари, които през изминалата година показаха на обществеността изложбата за Снежана Янева, пазят светли спомени и продължават делото и. 

 

IMG 0181 scaled 2

Онлайн Академичен час, посветен на библиотечния лидер Снежана Янева

There is no translation available.

Университет по библиотекознание и информаационни технологии

25 февруари 2024 г., неделя, от 11.00-12.10 ч.

Аудитория: студенти, втори семестър в магистърската програма "Библиотечно-информационен и културен мениджмънт", дистанционна форма на обучение, катедра „Библиотечни науки“

Преподавател: проф. дн Таня Тодорова

Гост-лектори: проф. Емилия Янева – сестра на Снежана Янева и Председател на Фондация „Снежана В. Янева“ , г-жа Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки - България“.

Онлайн академичният час по дисциплината „Библиотечни асоциации“, посветен на библиотечния лидер Снежана Янева започна с представяне на видеофилма „70-годишнина от рождението на Снежана Янева“, достъпен от следния адрес: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=XBjFNX7rwhc.

Г-жа Спаска Тарандова изнесе информативна презентация на тема „Снежана Янева - лидерство за библиотеките", а г-жа Емилия Янева сподели вълнуващи спомени. Проф. Тодорова покани студентите да участват в разговор с гостите и интересни въпроси и отговори изпълниха последния половин час от срещата. 

Четете повече в Дела на почит на този сайт.

За празника на град Силистра в Регионалната библиотека беше открита изложбата за Снежана Янева, приятел на библиотеката и на града.

There is no translation available.

sneja news rb silistra

В Регионална библиотека „Партений Павлович” за 10 февруари беше открита изложба, посветена на паметта на Снежана Янева. Фотоси и документи представят моменти от живота и дейността на Снежана Янева. Тя е вдъхновител и поддръжник на библиотечното дело в България, в продължение на 3 десетилетия безвъзмездно работи за модернизацията и превръщането на българските библиотеки в средища на информация и центрове в живота на общностите. Галина Раева, директор на библиотеката, откри изложбата и отбеляза, че чрез съдействието и помощта на г-жа Янева, силистренската библиотека е реализирала успешно много идеи и проекти – сред тях са инициативата „Направи зелена твоята библиотека”, American shelf - обособен кът с колекция от справочници и книги за САЩ. Благодарение на нейната инициативност стартира програма „Глобални библиотеки – България” за технологично оборудване на библиотеките в цялата страна. Не само Регионална библиотека – Силистра, а и в много читалищни библиотеки в областта бяха оборудвани с компютри и модернизирани. Сред десетките български библиотекари, които чрез съдействието на Снежана Янева участваха в специализации в САЩ, е и главният библиотекар в РБ ”П. Павлович” Красимира Няголова, която сподели впечатления от съвместната работа със Снежана Янева.

Екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” благодари на проф. д-р Емилия Янева за предоставената възможност силистренската общественост да се запознае с изложбата!

 

silistra news

silistra 2 newssilistra 3 newssilistra 4 newssilistra 5 newssilistra 6 news

СТИПЕНДИИ НА ИМЕТО НА СНЕЖАНА ЯНЕВА

There is no translation available.

Поздравяваме носителя на стипендия „Снежана Янева“ за магистратура Кристина Димитрова за завършването в срок и с отличен успех. Изразяваме дълбока и сърдечна благодарнсот за нейната изключително плодотворната безвъзмездна работа за Мемориалния фонд.

През есента на тази година предстои определянето на следващия носител на стипендията от Комисия на университетски преподаватели в магистърски програми по Библиотечни науки и директори на библиотеки. Условията и критериите за кандидатстване ще бъдат оповестени от комисията на 8-ми март, когато ще отбележим годишнината от рождението на Снежана Янева.

Нова стипендия за докторантура на нейно име ще бъде дадена след завършването на сегашния носител Валентина Терзиева, директорка на библиотеката в Димитроврад.

Благодарност и позравления за празниците

There is no translation available.

Скъпи колеги на Снежана,

Мемориалният фонд, който събира спомени и документи за нея изразява дълбока благодарнсот за вашата отзивчиност и радушен прием през 2023 година на пътуващата изложба „Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце“, изработена от РБ Велико Търново. Можете да проследите гостуванията в Новините на Мемориалния сайт https://snejana-ianeva.org/bg/news.html

Изложбата беше в гимназията на Снежана, в 4 висши учебни заведения в София, Пловдив, Добрич и Стара Загора, в 3 читалищни библиотеки в с. Труд, Пловдивско, в с. Столетово Карловско и Стара Загора, в общинската библиотека в Димитровград и в регионалните библиотеки на Велико Търново, Добрич, Стара Загора, Ловеч, Търговище, Видин, Хасково и Столична библиотека. Сега изложбата вълнува библиотекарите и обществеността в Пазарджик. 

По Коледа се навършват 4 години откакто загубихме Снежа. По този повод искаме да споделим част от отзивите в книгата създадена от РБ Ловеч, която придружава изложбата. 

На всички вас желаем от сърце светли и щастливи Коледни празници и мого здраве и успехи през Новата Година!

за С.Я 1за С.Я 2за С.Я 3за С.Я 4за С.Я 5за С.Я 6за С.Я 7

 

Вълнуващо представяне на изложбата за Снежана Янева в РБ „Н. Фурнаджиев“ в Пазарджик когато по Коледа отбелязваме годишнина от смъртта и.

There is no translation available.

Sneja Pazardjik1

Г-жа Янева ни напусна през 2019 г., но за нас ще остане един голям и истински приятел на библиотеките в страната, каза директорът на Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев“ Лъчезар Риков в интервюто си за Българското национално радио по повод на изложбата. Тържественото откриване е на 20 декември 2023 г. с филм за Снежана Янева, с участието на библиотекари, работили с нея през годините и представители на обществеността в града и региона. Изложбата ще гостува в библиотеката в продължение на 1 месец.

„Пътуващата изложба беше показана в много библиотеки в страната.  Има документирано и посещението на г-жа Снежана Янева в пазарджишката библиотека на 13 декември 2014 г., когато при нас гостува и г-жа Искра Михайлова-председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. Тя подкрепи инициативата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация“ Четмо и писмо“ на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин в партньорство с ББИА. Евродепутатът, придружена от представителя на програмата  "Обществени библиотеки 2020" Йеле Веник и председателят на ББИА Снежана Янева, се запознаха с дейността на библиотеката. През 2014 г. беше разработен и спечелен проект „Библиотеката-обществен информационен и културен център, достъпен за всички граждани“ осигуряващ достъп на хора с двигателни проблеми до всички отдели по етажите на библиотеката“, разказа директорът на културната институция Лъчезар Риков. 

pazardjik 2

 

pazardjik 3

Коледни борчета в памет на Снежа

There is no translation available.

Скъпи приятели и колеги на Снежа,

koledni borcheto 2023

 

На тези, които са засадили сребристи борчета и за Коледните празници са ги украсили в нейна памет, сърдечна благодарност и признателност!
Михаил Свирачев, библиотекар в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив и съратник на Снежа, направи красива Коледна картичка със снимка на борчето, засадено в Пловдив.

Изпращаме ви тази картичка с най-добри пожелания за успешна и благодатна Нова година в развитието на вашите библиотеки и лично удовлетворение от професионалната ви работа.

Национален форум послучай 10 години на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за приноса на Снежана Янева

There is no translation available.

Десетата годишнината от създаването на Фондацията беше отбелязана на 13 и 14 ноември на  Националния форум  „Партньорство за устойчивост“, в който участваха библиотекари от цялата страна и партньори на българските библиотеки от страната и чужбина. Много от участниците си спомниха първия форум предложен и организиран от Снежана Янева, на който са присъствали 1, 200 библиотекари от страната, готови да превърнат в действителност многбройните инициативи, които и до днес са определящи в дейността и. Приносът на Снежана Янева за българските библиотеки завинаги е неразривно свързан и с ФГББ.

Както сподели зам. министърът на културата Виктор Стоянов, който поздрави форума, „само половин час разговор със Снежана Янева, вдъхновителя на програма „Глобални библиотеки“ и на фондацията, като видях с каква страст милее за делото на библиотеките, делото на грамотността, делото на четенето, тя ме спечели за съюзник и заедно с нея положихме началото на една добра основа за „Глобални библиотеки“ - (България).

Приносът на Снежана Янева, деец на българското библиотечно дело на обществени начала повече от три десетилетия, Председател на ББИА и на Настоятелството на ФГББ до неочакваната и смърт в края на 2019 година, беше подчертан и от председателите на УС на ФГББ през изминалите 10 години.  Доц. д-р Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините посочи добрата основа на развитие на сътрудничеството с общините, положено още преди 10 години по настояване на Снежана. Д-р Венцислав Велев, професор в УниБИТ и дългогодишен служител в Министерството на културата припомни успешното взимодействието с държавната администрация, с Българския и Европейския парламенти на Снежана Янева и нейните най-близки съратници, което и до днес дава добри резултати. Адвокат Михаил Бояджиев, настоящ Председател на УС на ФГББ увери присъстващите, че идеята на Снежана Янева част от средствата от фондация „Бил Гейтс“ за българските библиотеки  да служат за основа на ФГББ заедно с другите източници на финансиране ще осигурят съществуването на фондацията занапред.

Между наградите на ФГББ през 2023 година, връчени на форума, беше и наградата на името на Снежана Янева. С нея беше удостоена книжарницата  Greenwich Book Center https://knigomania.bg/greenwich

По време на честването на годишнината на ФГББ, изложба за делото на Снежана Янева бе показана в Градската библиотека в родния и град Димитровград.

Можем да се върнем назад в годините и чрез видео филмите на ФГББ в Youtube

https://www.youtube.com/@glbulgaria/videos 


slovo 1

Слово на зам. министър Виктор Стоянов

uchastnici

Участниците във форума „Партньорство за устойчивост“ на ФГББ 2023 г.

Фондация Глобални библиотеки - България

Имаме удоволствието да ви представим носителите на Годишните награди на Фондация "Глобални библиотеки - България":

https://snejana-ianeva.org/148ccd7b-a360-4b45-9275-bdaed0fd9a8a" alt="🏆" width="12" height="12" />Награда за национална медия: Детски книги / Detskiknigi.com

https://snejana-ianeva.org/148ccd7b-a360-4b45-9275-bdaed0fd9a8a" alt="🏆" width="12" height="12" />Награда за регионална медия: БТА - Варна

https://snejana-ianeva.org/148ccd7b-a360-4b45-9275-bdaed0fd9a8a" alt="🏆" width="12" height="12" />Награда за спомоществовател "Снежана Янева": Greenwich Book Center

https://snejana-ianeva.org/148ccd7b-a360-4b45-9275-bdaed0fd9a8a" alt="🏆" width="12" height="12" />Награда за публична институция: Община Враца

Изложбата за Снежана Янева „Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце“ се показва в родния и град Димитровград

Изложбата за Снежана Янева „Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце“ се показва в родния и град Димитровград

There is no translation available.

През седмицата на честването на 10-годишнината от създаването на фондация „Глобални библиотеки – България“ изложбата беше открита в родния град на Снежана Янева, Председател на Българската библиотечна и информационна асоциация и ръководител на фондацията до смъртта си.  Всепризната е нейната водещата роля не само за привличане на 13 милиона долара от ресурсите на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за модернизиране и демократизиране на българските библиотеки, но и за използването на част от средствата за създаване на Българска фондациия „Глобални библиотеки – България“, която днес продължава делото и за превръщането на библиотеките в модерни средища на интересен и полезен културен живот в градовете и селата на Родината ни. Съчетавайки българските книжовни традиции с най-новите постижения на библиотечното дело по света, Снежана Янева намери сред българските библиотекари стотици съмишленици и последователи.

Идеите и проектите вдъхновени от иновативния подход на Снежана Янева в нейната десетилетна безвъзмездна работа в полза на родните библиотеки откриваме в делата не само нейните съратници, но и на новото поколение библиотекари. Това ясно се откроява и в дейността на Градската библиотека в Димитровград, за втори път Библиотека на Годината. 

Изложбата е представена в зала „Снежана Янева“ на ГБ „П.Пенев“, където е и книгата за впечатления и отзиви от библиотекарите и гражданите.

 

izlojba111izlokba22 1izlovkba33 1